Bra böcker – boktips för den som vill göra det själv

Att veta vad man gör är A och O när det kommer till att bygga själv i hemmet. Ska man börja med ett nytt projekt så måste man veta vad man ska göra och vad som krävs för att få jobbet gjort. Att fråga vänner och bekanta samt familjemedlemmar är det vanligaste men ibland så måste man gå lite längre för att få kunskap om vissa saker. Det är då böcker kommer in i bilden. Böcker för hemmafixaren har funnits i årtionden och det är ett bra sätt att lära sig. Med pedagogiska beskrivningar och bilder så har man hjälpen inom en armlängds avstånd.

Här är Knut-Karlssons bästa boktips!

Arkitektens handbok 2014

Den här boken tycker vi att alla som äger hus ska ha i sin bokhylla. Man kommer kanske inte att använda den ofta men den är väldigt värdefull i vissa situationer. Boken är skriven av arkitekterna Anders Bodin, Jacob Hidemark, Martin Stintzing och Sven Nyström. Man hittar fakta om hur man ska göra med detaljplaner, bygglov och vad lagstiftningen säger om olika ombyggnationer. Man blir ingen expert på att bygga hus med boken men man får grundfakta och en förståelse hur allt fungerar. Boken kan vara extra bra om du köper in tjänster som detaljplanering och ritningar, då kan du själv se att allt går rätt till. Du har någonting at jämföra med.

Kostar 477 kr hos Bokus. En bra investering tycker vi.

Direktlänk: Arkitektens handbok 2014

Husets ABC

Detta är en klassiker skriven av Per Hemgren och Henrik Wannfors. Den har kommit ut i flera utgåvor med uppdaterat material som blir husägarens ”bibel”. Den kom ut redan 2003 och har varit en populär inflyttningspresent till många nyblivna husägare. Boken är ett uppslagsverk som tar upp alla husets delar, och hur man ska göra med alla detaljer. Man går igenom rum, kök, tak, källare, material, funktion, skötsel, underhåll, reparationer osv.

Det finns också en guide till hur man kan göra enklare VVS-installationer och elinstallationer. Husets ABC är ett måste för den som vill få en klar överblick på hur ett hus fungerar, hur det ska underhållas osv.

Den finns för en relativt billig peng. Den kostar 334 kr hos Bokus. Ska ni ge bort en inflyttningspresent till någon som har köpt ett hus? Ja då är Husets ABC (2012) ett bra alternativ.

http://www.bokus.com/bok/9789153438229/husets-abc/

Beskärningsboken

Jag tänkte att vi går utanför huset en stund och fokuserar på trädgården. En vanlig fråga som nyblivna husägare ställer om sin nya trädgård, det är beskärning av träd och buskar. Det är mycket lätt att göra fel när man ska beskära sina träd. Allt ska ske i en viss ordning och på rätt årstid för att man ska få det perfekta resultatet. Beskärningsboken av Klaus Vollbrecht från 2006 tar upp hur man ska vårda sina fruktträd och bärbuskar för att de ska klara av att hålla sig friska i många år och orka bära stora skördar. Den är populär både bland amatörer och yrkesproffs.

Den kostar bara 174 kr hos Bokus.

http://www.bokus.com/bok/9789127356955/beskarningsboken/