Inredningshistoria i Sverige

Det går i vågor vad som är populärt och inte populärt. Ibland kommer inredningen tillbaka från ett annat årtionde och ibland så kommer man på en ny stil. Här kommer vi att redogöra inredningsstilar från 50-talet fram till 2014. Det kommer vara en spännande resa. Häng med!

50-talet

På 50-talet så såg många hus likadana ut. Det var samma inredningar och samma stil på kök och badrum. Formen på inredningen känns igen på den ”bullighet” på produkter och andra inredningsdetaljer. Tapeterna på 50-talet var oftast väldigt blomstrande med stora motiv och markanta objekt som ringlade sig på väggarna. Rutiga svartvita golv prydde köken och pastellfärger var inne.

60-talet

På 50-talet hade vi experimenterat mycket med färger osv men på 60-talet blev det lite striktare med inredningen. Tapeterna blev enfärgade och gick i en beige färg. Plasten blev populärt i det svenska folkhemmet och mer inredningsdetaljer började produceras i just plast. Det var då ”slit och slängsamhället” kom till Sverige. Inredningen gick också mycket i brunt, många brunklädda teakmöbler.

70-talet

Mexitegel och rutiga plastgolv är en stor del av 70-talet. Vi hade fortfarande kvar en del av inredningsstilen från 60-talet med plats och brunt. Heltäckningsmattorna täckte också golven i våra villor och vartannat hus hade en inredd gillestuga i källaren. Ett helt rum med träpanelen. I badrummen var det populärt med färgat porslin och bidén fick ett genombrott i Sverige på 70-talet. Färgerna brukade också gå i orange, det var särskilt populärt med brandgula taklampor.

80-talet

80-talet är väldigt inspirerat av lyx och flärd. Mycket av inredningen kommer från amerikanska tv-serier som Dallas och Falcon Crest. Det skulle se rikt ut och vräkigt. Vi inredde med blommiga soffor, bruka stora och mjuka skinnsoffor, volanggardiner och glasbord. Stålrörssängarna var det hetaste man kunde ha i sovrummet på 80-talet. På väggarna hänge randiga tapeter och nästan alla hade en knapptelefon som såg ut som ett par läppar.

90-talet

Järnsmide och vitrinskåp samt inredning med väldigt starka färger, det är ungefär så vi kan sammanfatta 90-talets inredningsstil. Det var också en tid då man experimenterade mycket med väggar och tapeter. Tapetbårder blev inne och man kunde se fondväggar som bröt av ett rum på ett elegant sätt. Bondromantiken kom också tillbaka på 90-talet. Det var en mycket stramare inredningsstil än den på 80-talet, nu var allt mer rakt och strikt i stället för fluffet årtiondet innan.

2000-talet fram till 2014-08-24

På 2000-talet går vi helt ”bananas” på inredning. Media slänger ur sig inredningstidningar och tv-program där man tipsar om hur man ska inreda sitt hem. Nu ska vi också göra allt för att få så öppna planlösningar som möjligt. Fondväggarna kommer tillbaka och blir populärt igen efter att intresset svalnade lite på slutet av 90-talet. Vi skulle också förvandla våra badrum till hemmaspa med bubbelpool och en mysig atmosfär.

Nu på senare år har det gräddvita modet slagit igenom stort. Nästan lite lantligt tema igen, men allt ska gå i vitt och helst ska det inte finnas några färger alls.

Det ska bli spännande och se vad nästa årtionde har att bjuda på!