Om IKEA – Det lilla möbelföretaget som tog över världen

IKEA är ett av Sveriges största företag och bland de största i hela världen faktiskt. Det är en otrolig framgångssaga som saknar motstycke. En hårt arbetande man som lyckas genom att vara smart och fyndig.

Det hela började när Ingvar Kamprad var tio år gammal och började cykla runt i bygden för att sälja olika produkter. Han brukade cykla från gård till gård med en väska fylld med julglitter, fisk och tändstickor. Ingvar var en duktig försäljare och lyckades hålla kvar lönsamheten och startade till slut ett företag, namnet blev IKEA. Det kommer från hans initialer och bygden han växte upp i, det blir Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. 1943 grundade han företaget och fyra år senare så började han med möbelförsäljningen, det som skulle bli den största verksamheten av dem alla. Innan dess var det bara ett vanligt postorderföretag där man beställde varor och fick dem hemskickade med posten.

IKEAS första katalog kom ut i början på 50-talet som innehöll olika produkter och möbler till försäljning. Då hade man ingen egen tillverkning, allt köptes in från leverantörer men 1953 köpte Ingvar upp en snickerifabrik i Älmhult. Där ställde han också ut alla möbler som IKEA började tillverka, man kan säga att fabriken i Älmhult blev det allra första IKEA-varuhuset.

Det som idag är IKEAS starkaste varumärke är att man får sina varor i platta paket, omonterade. På så sätt kan man sälja dem till ett lägre pris. IKEA introducerade detta redan 1955, men man var inte först i Sverige. Nordiska Kompaniet (NK) hade gjort det i 10 år men det var IKEA som fick snurr på det hela och gjorde succé med sitt kompletta utbud.

1958 öppnade det första officiella varuhuset i Älmhult. Till Stockholm kom företaget 1965 och då öppnade man vid Kungens Kurva utanför staden.

Idag finns det 19 IKEA-varuhus i Sverige. Från Malmö i söder till Haparanda i norr. Totalt sett har IKEA varuhus i 44 länder och sammanlagt 135 000 anställda i hela koncernen. Omsättningen för 2012 var på hela 241 miljarder svenska kronor. Här ligger världens största IKEA-varuhus:

Stockholm Kungens Kurva i Sverige: 55 243 m2
Shanghai Pudong i Kina: 49 400 m2
Shenyang i Kina: 47 000 m2
Tianjin i Kina: 45 736 m2
Berlin Lichtenberg i Tyskland: 45 000 m2

Det är mer än bara produkter och möbler som kännetecknar IKEA. Maten har alltid varit en stor del av företaget och mycket viktig för Ingvar Kamprad själv. Han har vid ett flertal tillfällen sagt att ”Inga affärer görs på fastande mage”. Oavsett vart man befinner sig i världen så finns det alltid en restaurang hos IKEA. Där serverar man ungefär samma mat i alla varuhus, det präglas av svensk mat som köttbullar med potatismos. Även barnpassning finns vid varje butik. Där kan man lämna över barnen till personalen som tar hand om dem i IKEAs eget lekrum. Ingvar Kamprad har också sagt att ”Ingen kan göra affärer med barn springandes runt benen”.

1976 tog Ingvar fram nio stycken lärosatser som skulle forma organisationen. Den kallas för ”Ikeaanda”. Så här lyder dem:

”Sortimentet – vår identitet
Ikeaandan. En stark och levande verklighet
Vinst ger oss resurser
Att med små medel nå goda resultat
Enkelheten är en dygd
Linje annorlunda
Kraftsamling – viktig för vår framgång
Att ta ansvar – en förmån
Det mesta är ännu ogjort. Underbara framtid!”