Renovering och husköp

Funderar du och din partner på att köpa hus eller renovera, att börja på att rusta upp huset så kanske ni undrar hur det här med att ta lån går till? Oavsett om man ska köpa hus eller renovera så kostar det en del pengar. Det första du bör göra om du ska köpa hus är att gå till banken och ansöka om ett lånelöfte så att du vet hur mycket du har rätt att låna. Det du gör är att du bokar en tid med din bank som sedan räknar ut hur mycket du har rätt att låna, du får sedan med dig ett lånelöfte som räcker i sex månader. Då vet du hur mycket pengar ni har att spendera på ett hus och dyker det upp ett hus som motsvarar era önskemål och som lånelöftet täcker så är det bara att slå till helt enkelt. Skulle det vara så att du inte hittar ett hus under dessa sex månader så kan du ansöka om en förlängning för ytterligare sex månader. När du sedan hittar den bostad du vill ha så behöver den godkännas av banken innan du kan slutföra ditt köp. Genom sverigekontanter.se som informerar om hur det är att låna pengar i Sverige så har vi tagit fram dessa fakta till er. Eventuella fel i texten bör hänvisas till sidan vi länkar till.

När du tar ett lån på ett hus så kan du låna upp till 85 % på husets marknadsvärde resten måste du betala med en kontoinsats. Det största delen av ett bolån kallas för bottenlån och utgör vanligtvis 75 % av bostadens marknadsvärde men kan ibland även gå upp till 85 % av bostadens marknadsvärde. Är du i behov av ytterligare finansiering utöver ditt bottenlån så tecknas ett topplån, detta kan gå upp till 85 % av marknadsvärdet på bostaden, detta lån har rörlig ränta och om du vill så kan du lösa det när som helst utan att det kostar dig något extra.

Om ditt bolån överstiger 70 % av bostadens marknadsvärde så vill banken att du amorterar bort den överstigande delen under en period på femton år.

Ska du köpa ett hus så är det också viktigt att du besiktigar det om inte den tidigare ägaren nyligen har gjort det och kan visa upp papper från en godkänd besiktningsfirma som exempelvis Anticimex. På så sätt så slipper du bekosta otrevliga överraskningar som fuktskador eller andra skador på huset som är väldigt dyra. Sådana otrevliga överraskningar och stora kostnader vill man inte ha som nybliven husägare. Ett annat tips är att välja ett hus som har en fungerande och ekonomisk uppvärmning för det är också en kostnad som kan bli väldigt kostsam om man tvingas att byta.

 

Comments are closed.