Ta vara på internet och sök efter information

Datorer och IT har aldrig varit större, även om många väljer att inte använda dem så vill vi rekommendera det som ett bra alternativ att få snabb information på.

Det bästa sättet att leta efter någonting det är att ”Googla”. Man besöker www.google.se och skriver in sin sökfras. Ska du t.ex. sätta in en ny dörr går du ut på google och söker efter just ”sätta in ny dörr”. Denna sökfras genererade hela 600 000 träffar så det finns massvis med information om detta. En populär företeelse på internet det är att diskutera i så kallade ”nätforum”. Det är som virtuella fikarum där man kan ställa frågor och delta i olika samtalsämnen. Det finns många byggrelaterade forum där fackmän och hemmafixare samlas. På vår sökning så kommer ett välkänt forum upp som ligger på byggahus.se.

Man ska dock vara lite källkritisk när man utför sådana sökningar, ta inte första bästa som kommer upp. Leta runt lite och se om det är fler som rekommenderar samma sak. Hittar du många som säger lika, ja då är sannolikheten att tipsen stämmer. Som sagt, glöm inte att kolla upp det fler gånger.

Videoguider på Youtube

Youtube är en webbsida på internet där man kan skapa ett konto och ladda upp rörliga bilder. Dessa klipp kan ses av hela världens befolkning. Om du har varit där så vet du kanske att majoriteten av sidan består av klipp på små söta kattungar och ungdomar som spelar tv-spel. Men, det finns också mängder med bra videoklipp och guider för hemmafixaren.

Företag som säljer byggmaterial är väldigt duktiga och generösa med att lägga upp ”Gör det själv”-videor som man kan se helt gratis. Två av dessa är Bauhaus och Byggmax.

Gör ett eget staket

Klipp:

I det här klippet så ser vi representanter från Bauhaus som visar hur du planerar för och bygger ett staket runt din nya altan. Man ger värdefulla tips och exempel på hur det kan gå till när man gör det själv.

Tapetsera själv

Klipp:

Något som man gör ganska regelbundet i ett hus det är att tapetsera. Många tapetserar om var 5:e år idag. Här har Bauhaus en sex minuter lång video där man går igenom grunderna för tapetsering. Vad du behöver och vad du ska göra för att få det rätt. Har man aldrig tapetserat innan så är det svårt. Det är mycket enklare att lära sig att tapetsera till ett videoklipp än en textbok.

Bygg med Byggmax

Montera en ny innerdörr

Klipp:

Frågan vi ställde i inledningen av denna text kan man få svaret på i denna video från Byggmax. Här beskriver Byggmax hur man monterar en innerdörr på rätt sätt.

Att lägga parkett

Klipp: Del 1

Del 2

Att lägga ett nytt golv är definitivt något man kan göra själv, speciellt med parkettgolv som är relativt enkla att hantera. Men det finns ett par saker som man ska tänka på. Byggmax beskriver också olika sorters ”klickgolv” och hur de fungerar.

Det bästa med att söka upp information på internet och Youtube, det är att allt är gratis och du kan titta när du själv vill.