Vad du ska tänka på när du ska bygga ditt eget hus

Inom detta ämne finns det mycket information att hämta på internet, men vi tänkte ändå ta tillfället i akt och dela med oss av våra tankar och idéer för dig som behöver lite råd.

Att bygga ett nytt hus är en stor förmån. I stället för att köpa ett befintligt så kan man bestämma mycket själv, hur själva utsidan ska se ut, hur rummen ska vara fördelade, hur många elkontakter det ska finnas osv. Det kostar också i regel ganska mycket att bygga ett nytt hus. Tomten, indragning av el och vatten, montage av hus mm. En stor vinst på något spel brukar ofta resultera i ett nytt husbygge, det är inte ovanligt att folk som spelar på lotto eller kasinoliknande spel på nätet investerar sina pengar i ett nytt boende.

Tänk på detta när du ska bygga nytt

Placering

Studera tomterna så gott det går. Hur ser soltimmarna ut på sommaren och andra delar av året? Hur ser det ut med att koppla in vatten och finns det någon möjlighet att koppla in sig i det kommunala systemet. Det är ett par saker som är mycket viktiga att ta reda på innan man skriver kontrakt om tomten. En annan intressant sak kan vara att kolla igenom planeringen för själva området där man ska bygga sitt hus. Kommer det att ske utbyggnationer av vägar osv inom en snar framtid, något som kan ha negativ inverkan på din omgivning.

Ansök om förhandsbesked

Det första du ska göra när ni har bestämt er för en tomt, det är att ansöka om bygglov och ett förhandsbesked. Då får ni reda på om man verkligen får bygga på tomten och i vilken omfattning. Du kan lämna in enklare skissar till ett förhandsbesked, och blir det godkänt så ska ni lämna in en riktig detaljplan inom 2 år.

Välj rätt hus för er

Olika husmodeller har sina för och nackdelar. Vissa kräver väldigt mycket arbete och kan ta flera år att slutföra medan andra kan levereras nästintill som nyckelfärdiga. Ett tips är att leta efter en husmodell som ni tycker om, ett relativt nytt hus och ta kontakt med ägarna och fråga om allt som ni undrar över. Personer som har bott i huset i några år har säkert mer information om detaljer än vad säljaren vill lämna ut.

Du vet vad du har, det blir inga otrevliga överraskningar

Det bästa med att bygga ett nytt hus är att det inte ska komma några stora otrevliga överraskningar som dessutom kan bli kostsamma. Innan ni kan flytta in i huset så ska man kontrollera och kvalitetssäkra huset, så att man vet att alla regler och bestämmelser har följts.

Det företag som ni har köpt huset av ska också kunna försäkra er om att ingenting ska hända. En garanti på att huset är rätt byggt ska finnas.

Kom ihåg att ni inte får flytta in förrän allt är godkänt i huset. Byggnadsnämnden är de som gör den slutgiltiga besiktningen av huset.